Doorgaan met leven in Coronatijden!

29 mrt, 2020

‘Goslar’, de ware toedracht – Deel 9

‘Goslar’, de ware toedracht – Deel 9

Door: Werner Stauder Eduard Abb, de 1e machinist van de ‘Goslar’, schreef in zijn brief van 6 december 1939 aan zijn vrouw Otti: “Voor aanstaande zaterdag en zondag zijn de kapitein en ik uitgenodigd op een plantage, die hier...

Team Suriman deelt hun mooie ervaringen.

Team Suriman deelt hun mooie ervaringen.

Eind vorig jaar lanceerde schrijfster Renate Stüger moeder van twee kinderen het eerste deel van superheld Suriman. Als schrijfster bedacht ze superheld Suriman, die ontstond toen haar vierjarige zoontje opmerkte dat veel bekende...

Ode aan de vrouw

Ode aan de vrouw

Afgelopen maand stond veelal in het teken van de vrouwen over de gehele wereld. Zo was er Internationale Vrouwendag op 8 maart. Vrouwendag staat elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het...

We leven in vreemde tijden. De corona-pandemie wordt volop. En legt de hele samenleving stil. What’s next? Het hamsteren is nu voorbij. Toen we de afgelopen week in Almere bij Oriental en Sligro boodschappen gingen doen, was het er niet veel drukker dan normaal. Eten moeten we altijd, lekker eten troost ook in barre tijden. Hoop en troost hebben we nodig. Maar er is goed nieuws. Het Erasmus MC test al een eerste medicijn op genezen coronapatienten en overal ter wereld werken knappe koppen aan een vaccin en medicijnen, geholpen door supercomputers: artificiële intelligentie is onmisbaar. Daarom denk ik dat vaccin en medicijn sneller komt dan we nu verwachten.

We weten dat het virus, net als het Sars-virus in 2002, van de vleermuis, pangolin en civetkat afkomstig is. Die beessies gelden in Zuid-China al eeuwenlang als lekkernij. Nu niet meer. In 2002, na de Sars-epidemie, sloot de Chinese regering, de markten waar deze beessies werden verhandeld. Later gingen ze helaas weer open en ze bleven open, hoewel virologen en epidemiologen uit China en uit andere landen al waarschuwden dat een nieuwe epidemie op deze markten zou uitbreken. Nu zijn die markten weer dicht.

Inderdaad, corona ontstond op een dierenmarkt in Wuhan. De Indiase topeconoom Bindu Dalmia neemt het de Chinese overheid kwalijk dat de virus-verspreidende markten jarenlang open bleven. Ook vindt ze het kwalijk dat de Chinese overheid de epidemie 5 weken onder de pet hield. Ze vindt dat China een schadevergoeding schuldig is aan de landen die nu door corona lamgelegd zijn. Of het zover komt, valt te bezien. Dalmia is adviseur van de Indiase premier Modi en ze vertolkt het sentiment in India. De machtsstrijd tussen China en India zal de komende tijd oplaaien, verwacht ik. Maar daar hoeven wij ons in Nederland gelukkig niet mee bezig te houden.

Astroloog Frank van Herwijnen voorspelt dat in juli 2024 de nieuwe renaissance uitbreekt. Zoals na de pestepidemie in de middeleeuwen, de renaissance uitbrak. Ik geloof hem. In mijn boek ‘The New Renaissance’ beschrijf ik hoe die nieuwe periode van vooruitgang eruit zal zien. https://www.youtube.com/watch?v=cL5aXUFKxe0&t=32s

En nu? In maart hebben we verkiezingen in ons land. Ik hoop dat daarna een nationaal kabinet aantreedt van vakministers, een kabinet dat ons als een dokter door deze crisis loodst. Zonder partijpolitiek gekissebis. In Suriname zijn dit jaar verkiezingen gepland, maar het zou mij niet verbazen als die worden uitgesteld.

Tot 1 juni geen evenementen. Dus een virtuele Koningsdag, Pasen met virtuele kerkdiensten, een Ramadan zonder uitbundig Suikerfeest, met virtueel moskeebezoek en iftarmaaltijden in zeer beperkte kring. Ik verheug me wel weer op de Paas-stol, die straks weer bij de bakker ligt. Het Paasontbijt, waar de mensen de laatste jaren evenveel aan uitgaven als het kerstdiner, moet ook in kleinere kring en op gepaste afstand plaatsvinden. Maar Pasen vier je ook in 2020!

Volgens de Franse president Macron zijn we in oorlog tegen het coronavirus. Daarbij hoort ook een oorlogseconomie. In De Telegraaf vertelde ik onlangs hoe een oorlogseconomie er uit ziet. Het artikel staat achter een betaalmuur, maar enfin. https://www.telegraaf.nl/nieuws/771164116/na-het-virus-een-nieuwe-renaissance

In een oorlogseconomie geldt economisch nationalisme. Fabrieken in elk land worden door de overheid verplicht om eerst hun producten te leveren aan de bevolking van dat land. Wat overblijft mag geëxporteerd worden. Philips Healthcare in Amerika mag zijn zorgprodukten pas naar ons land exporteren, als Amerikanen bediend zijn. Nederlandse boeren, vissers en tuinders mogen hun

groenten, vis en vlees pas exporteren als de Nederlandse bevolking gevoed is. Gelukkig is 80% van de Nederlandse voedingsindustrie voor de export. Daardoor hebben we hier een overvloed aan eten. Hamsteren is niet nodig. Geïmporteerd voedsel wordt lastiger. Ik ben dol op baka bana dus bakbananen kopen we graag. Maar daar groeien in Suriname, Thailand e.a. zoveel van dat de export niet stokt. Ook rijst, casave, pomtayer en kruiden hoeven we niet te hamsteren. Er is genoeg!

Intussen worden we creatiever. Virtuele evenementen met honderden ( betalende) bezoekers kunnen we organiseren via tientallen platforms als HopOn en Zoom. Ik neem aan dat Dreamz die ook gaat gebruiken de komende tijd.

Ik geef binnenkort al een virtuele lezing in India, want reizen kan voorlopig niet.

Ik maak me zelf niet al te druk over het corona-virus. De meeste mensen die het krijgen, hebben slechts lichte ziekteverschijnselen en genezen. Degenen die sterven zijn veelal 80+ en hebben onderliggende ziektes, waardoor corona net het laatste zetje geeft. Met mijn niet aangeboren hersenletsel hoor ik natuurlijk wel tot de risicogroepen, dus ik let op: 1,5 meter afstand houden is voor mij het nieuwe normaal geworden. Gezond en lekker eten, blijven bewegen en risico’s mijden. Elke dag thee van verse gember en citroen. En als mijn tijd gekomen is, dan ga ik wel hemelen. Ik leef sowieso altijd al alsof iedere dag mijn laatste dag is. Mijn schoonvader van 88 woont in Israël, waar mensen 24/7 leven met het gevaar van een terreuraanslag. Hij zegt: ‘Als iedere dag mijn laatste dag kan zijn omdat een terrorist me kan vermoorden waardoor iedere maaltijd mijn laatste maaltijd kan zijn , dan moet het wel lekker zijn.’ Hij heeft gelijk en hij is er gezond 88 mee geworden en gaat nog steeds met een glimlach door het leven. De strenge coronamaatregelen neemt hij voor lief. Mijn moeder overleed in januari, kort voor de corona-epidemie Suriname bereikte. Wij konden gelukkig naar de crematie, en ik ben blij dat ze de coronacrisis ontliep.

Mede doordat ik drie jaar geleden een hersenbloeding overwon, weet ik hoe belangrijk het is om het leven te vieren, juist ook in tijden van ziekte en dood. Mijn levenslessen, tips&tricks deel ik met jullie in mijn boek: ‘Vermetel; Leven met Lef’. Nu we gedwongen thuis zitten lezen we meer, melden de boekhandels. Dit is de video. Enjoy! https://www.youtube.com/watch?v=hyvCpZCMJuI

Tot slot. Ook aan deze epidemie komt een eind, net als aan vorige epidemieën. Je hoeft er dus niet depressief van te raken. Dit is niet het einde der tijden, zoals sommige gelovigen denken of hopen. Er is licht op het eind van de tunnel. Een voordeel: we kunnen nu mediteren, rust nemen uit de hectiek, bedenken wat van waarde voor ons is, tijd en aandacht schenken aan onze dierbaren. Wellicht kunnen we niet live afscheid nemen van dierbaren die gaan sterven, maar digitaal. Dat is niet fijn, maar het is nu eenmaal niet anders. Een voordeel van deze tijd is dat gemeenschappen meer voor elkaar doen, er is meer saamhorigheid. Heel goed. Blijf consumeren en help ondernemers in nood. Houd rekening met elkaar, wees lief voor elkaar.

Adjiedj Bakas

www.bakas.nl

Share this story

Adjiedj Bakas

"Trendwatcher des Vaderlands" (NRC) Adjiedj Bakas (1963) beschrijft in zijn boeken hoe de samenleving, de economie en het leven van mensen gaan veranderen op basis van de trends die hij signaleert. Van zijn boeken werden meer dan 1.000.000 stuks verkocht, hij geeft 200 lezingen per jaar in binnen- en buitenland. Hij "explodeert van enthousiasme" (Suddeutsche Zeitung), "benut zijn wereldburgerschap op briljante manier" (Times of India) en "moet zeer serieus worden genomen" (Henk Kamp, minister van Economische Zaken). Hij wordt geroemd om zijn "optimisme en inspiratiekracht" (voormalig Eurocommissaris Frits Bolkestein) en werd uitgeroepen tot een van de 25 meest creatieve Nederlanders (Management Team) en een van de 100 meest invloedrijke mediapersoonlijkheden (Nederlands Media Netwerk). Ondernemersorganisatie ONL benoemde hem tot minister van Innovatie in het ONL-schaduwkabinet. Bakas werd geboren in Suriname. De roots van zijn familie liggen in India. Hij woont en werkt vanaf 1983 in Nederland en studeerde Communicatie aan de Utrechtse Universiteit, waar hij in 1987 afstudeerde..

Share this story

Je titel komt hier

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.