De richting van de wind bepalen we niet. Stel de zeilen bij!

31 mrt, 2020

‘Goslar’, de ware toedracht – Deel 9

‘Goslar’, de ware toedracht – Deel 9

Door: Werner Stauder Eduard Abb, de 1e machinist van de ‘Goslar’, schreef in zijn brief van 6 december 1939 aan zijn vrouw Otti: “Voor aanstaande zaterdag en zondag zijn de kapitein en ik uitgenodigd op een plantage, die hier...

Team Suriman deelt hun mooie ervaringen.

Team Suriman deelt hun mooie ervaringen.

Eind vorig jaar lanceerde schrijfster Renate Stüger moeder van twee kinderen het eerste deel van superheld Suriman. Als schrijfster bedacht ze superheld Suriman, die ontstond toen haar vierjarige zoontje opmerkte dat veel bekende...

Ode aan de vrouw

Ode aan de vrouw

Afgelopen maand stond veelal in het teken van de vrouwen over de gehele wereld. Zo was er Internationale Vrouwendag op 8 maart. Vrouwendag staat elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het...

Voor het eerst in mensenheugenis heeft de mensheid een gezamenlijke vijand, een onzichtbare vijand, genaamd Covid-19. Maatschappelijke en economische gevolgen zijn desastreus, de hele samenleving is in rep en roer en het hele land ligt plat, de impact is enorm en voelbaar in alle sectoren. De virus verspreidt zich vliegensvlug en maakt geen onderscheid tussen kleur, rijkdom of afkomst, de ouderen onder ons zijn wel vatbaarder. Zowel het land als de inwoners zijn in een ongekende situatie terecht gekomen. Bij een crisis van ongekende formaat, gaat het groepsbelang boven het eigen belang.


Wat veel gevaarlijk dan de virus is, is onze reactie en ons gedrag hierop.Eerst is een deel van het volk koppig en dwars, daarna sceptisch toen volgde paniek en daarna hysterie. Jammer dat men zich niet gelijk van de urgentie doordrongen was. Waar is nu onze nuchterheid gebleven?


Te kort aan medicijnen, voedingsmiddelen, overige producten en ondanks het verzoek om niet te hamsteren, toch dat paniekerig gedrag en alles leeg kopen en geen rekening houden met een ander. Dit is wat angst met ons doet, dit is wat er gebeurd als je controle verliest. Blijf kalm en gebruik je boerenverstand!


Ik ben verbijsterd over bepaalde opmerkingen van mensen over het feit dat ze bepaalde veiligheidsoverwegingen niet in acht wilde nemen. Willen we deze strijd winnen, dan vergt dat gezamenlijke verantwoording. We ervaren een natuurramp, we dienen ons gedrag drastisch aan te passen en solidair te zijn met elkaar en elkaar helpen en ondersteunen waar dat nodig is. Er zijn aangepaste spelregels en daar moeten we ons allen aan houden. Dit is nieuw voor ons allemaal, hier is geen draaiboek voor!


Om de zaak onder controle te krijgen en een beheersbare situatie te bewerkstelligen dienen we elkaar aan te spreken op gedrag en het advies te volgen van de regering en de experts op dat gebied. Ik ben zeer onder de indruk van onze regering en hoe iedereen opgevangen wordt. Niemand wordt aan zijn lot over gelaten. Tuurlijk wordt het aanpoten voor iedereen, maar de regering geeft ons wel financiële ademruimte, zij zijn het vangnet en zij dragen ons op dit moment. Op 16 maart zag ik daadkracht, emotie en ware leiderschap bij onze Premier. I was seriously, deeply impressed!
Wellicht denk je dat je eigen problemen overheersend zijn, terwijl ze op wereldvlak volstrekt onbelangrijk zijn. Jouw hoogste prioriteit moet zijn: jezelf en je naasten in leven houden en alles doen wat daarvoor nodig is!

De Corona virus deelt flinke klappen uit waardoor meerdere continenten lamgeslagen zijn. Deze virus eist vele mensenlevens, je weet niet wanneer je aan de beurt bent. Omringende landen hebben hun grenzen al gesloten om verder verspreiding van de virus te voorkomen. Onze regering is nog coulant geweest, ik heb zo een vermoeden dat dat binnenkort over is.


In een kort tijdsbestek, unieke en ongekende taferelen, we gaan richting lock down. Ingrijpende en vergaande maatregelen en flinke schadeclaims, financiële strops, gaat dit opleveren. De andere kant van de medaille is jouw leven. Wat is de noodzaak en wat is het je waard, jouw leven?


We zijn nou eenmaal gezelligheidsdieren en er bestaat een kans dat we gaan rebelleren. We gaan een fase in van versobering, isolement en matigheid. Koop de winkels niet leeg, wees niet egoïstisch of bang dat je tekort zal hebben. Wees creatief om de komende maanden thuis door te komen. Ga lekker boeken lezen, spelletjes spelen, legpuzzels en woordpuzzels maken, bloggen, vlogen, uitslapen, kijk je favoriete serie, verricht achterstallige huis reparaties, ga samen koken, maak je tuin zomerklaar, doe je administratie, gooi je interieur om, geef je kamer een ander kleurtje en breng tijd door met je gezin en geliefde op een verantwoorde manier. Maak elkaar niet gek als je thuis moet werken en het huis is vol want ook dat zijn nieuwe situaties waar iedereen aan moet wennen.


Nederland gaat gedeeltelijk op slot tot 6 april, geen sociale activiteiten, geen onderonsjes, geen familiebezoeken en slechts werken en de straat op als het strikt noodzakelijk is. Houd er rekening mee dat dit veel langer gaat duren. Het vraagt nogal wat van ons, daarentegen niks zo flexibele en veerkrachtig als de mens. In zware tijden kom je erachter wie je bent, waar je voor staat en waar je van gemaakt bent.


Het leven zal anders zijn dan voorheen, het leven wordt radicaal omgegooid, nu zal blijken hoe sterk we zijn als volk. Nu zal blijken of we een eenheid kunnen zijn, als we voorbij kunnen kijken dan onze meningen en oordelen. Als je medemens zorg nodig heeft, ontferm je over elkaar.


Alles komt met een prijs. Vanuit chaos kan nieuw leven en structuur ontstaan. Belangrijke levenslessen voor ons allen, so watch and learn! In China hebben ze het beest ook verslagen dus laten we hoopvol zijn dat we hier doorheen zullen komen. Als je bedenkt dat deze virus pas is begonnen met het maken van slachtoffers, hebben we nog een lange weg te gaan. De kans is reëel dat je iemand bent verloren of gaat verliezen tijdens deze crisis.


Het ontbreekt jou en mij aan niets, want we worden gedragen, ondersteund en verzorgd door onze regering. Het enige wat van ons gevraagd wordt is om verantwoordelijk gedrag te vertonen en anderen oproepen om hetzelfde te doen, zodat we deze crisis samen het hoofd kunnen bieden. Het grootste deel van de Nederlanders heeft geen gehoor gegeven aan deze oproep. Wellicht denkt 80 % dat ze tot de trotse en vrijgevochten groep horen die hun eigen pad bewandelen. Die 80% brengt zijn medemens onnodig in gevaar. Die 80% verpest het voor de 20% die wel denkt aan het groepsbelang en die 80% gaat ervoor zorgen dat we van gedeeltelijke lockdown naar complete lockdown gaan!


Jemig wat hebben mensen het ineens zwaar, ze zijn amper een week thuis en de muren komen op hun af, zitten elkaar op de lippen en men weet niet hoe ze de tijd moeten doorkomen. Als je gemotiveerd moet worden om te vechten voor je leven, ben je ver van huis! Als je liever laks wilt zijn, en doorgaat met feesten, markten bezoeken, boswandeling, uitwaaien op het strand and business as usual, zal het voor deze mensen straks nog zwaarder vallen omdat ze niet meteen doordrongen waren van de urgentie.


Mijn duim gaat omhoog 👍🏽voor onze regering, zorgverleners, alle medici, de positieve mensen onder ons, degenen die een steentje bijdragen op wat voor manier door mooie en waardevolle initiatieven op touw te zetten. Mijn duim gaat omlaag👎🏽 voor egoïsme, laksheid en onverantwoordelijk gedrag.


Tart het lot niet, we zijn allen stervelingen. We kunnen de richting van de wind niet bepalen, maar we kunnen wél onze zeilen bijstellen. Wat er komen gaat en hoe we hieruit zullen rijzen, ligt aan ons. Staan we sterk als één natie of gaan we beetje bij beetje afbrokkelen? Ik wens iedereen sterkte en kracht toe in deze periode. Pas goed op jezelf en je naaste omgeving. Be safe and be wise xx

Share this story

Koesma Basdew

Share this story

Je titel komt hier

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.